Wróć
min
23
.
07
.
2024

Białko w diecie – co nam daje?

dr Zuzanna Przekop
dietetyk
Kategorie
Porady
Spis treści

Otyłość to jedno z największych wyzwań zdrowotnych współczesnego świata. Dotyka ponad miliard ludzi na całym świecie i jest powiązana z wieloma chorobami współistniejącymi, takimi jak cukrzyca typu 2, choroby sercowo-naczyniowe oraz nowotwory. W leczeniu otyłości ważnym celem jest nie tylko utrata masy ciała, ale także poprawa jakości życia oraz zmniejszenie ryzyka powikłań zdrowotnych. Jednym z zaskakujących elementów, które mogą okazać się przełomowe w procesie odchudzania jest odpowiednie spożycie białka.

Białko w diecie – dlaczego istotna jest jego odpowiednia podaż? 

Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który pełni wiele funkcji w organizmie. Choć może kojarzyć się z kulturystami i fanami budowania masy mięśniowej, białko dla każdego jest kluczowym budulcem mięśni, enzymów, hormonów oraz komórek układu odpornościowego. Dla osób zmagających się z otyłością, białko może odgrywać szczególnie ważną rolę w procesie odchudzania, ponieważ pomaga w zachowaniu masy mięśniowej podczas utraty wagi, co jest istotne dla utrzymania podstawowej przemiany materii.

Badania nad wpływem białka na masę ciała i skład ciała

Białko może odgrywać kluczową rolę w diecie osób zmagających się z nadwagą lub otyłością, wpływając na efektywność odchudzania oraz zachowanie beztłuszczowej masy ciała (LBM - Lean Body Mass). Badania wskazują, że zwiększone spożycie białka może mieć znaczący wpływ na zdrowie metaboliczne i kompozycję ciała osób z nadwagą.

{{cta}}

W badaniu przeprowadzonym przez Stein i współpracowników, sprawdzono wpływ dodatkowego spożycia białka na LBM u pacjentów z otyłością poddanych multimodalnej terapii odchudzającej. Uczestnicy byli podzieleni na grupę kontrolną (spożywającą 1 g białka/kg/dzień) oraz grupę z dodatkowymi 1,5 g białka/kg/dzień. Wyniki pokazały, że zwiększone spożycie białka nie miało istotnego wpływu na kompozycję ciała, mimo że obie grupy doświadczyły znaczącej utraty masy ciała i LBM.

Inne badania wskazują jednak, że wyższe spożycie białka podczas diety niskokalorycznej może pomóc w zachowaniu masy mięśniowej. Leidy i współpracownicy odkryli, że wyższe spożycie białka zwiększa uczucie sytości i pomaga w zachowaniu LBM u kobiet z nadwagą. Podobnie, Pedersen i współpracownicy wykazali, że diety wysokobiałkowe są korzystne dla osób z otyłością i cukrzycą typu 2, pomagając w lepszej kontroli glikemii i redukcji masy ciała.

Oznacza to, chociaż zwiększone spożycie białka nie zawsze wpływa na poprawę LBM u osób z otyłością, wiele badań potwierdza korzyści związane z dietą wysokobiałkową. Może ona wspierać utratę masy ciała, poprawiać wskaźniki metaboliczne oraz pomagać w utrzymaniu masy mięśniowej, co jest szczególnie ważne dla zdrowia i funkcji fizycznych osób z nadwagą i otyłością. Samo zwiększenie ilości przyjmowanego białka nie jest jednak rozwiązaniem, bez odpowiednio i indywidualnie przygotowanej diety przez dietetyka i bez konsultacji z lekarzem.

Ile jeść białka? Dzienne zapotrzebowanie 

Zalecenia dotyczące spożycia białka mogą się różnić w zależności od indywidualnych potrzeb i celów zdrowotnych. Dla osób z otyłością, które chcą schudnąć, zaleca się spożycie białka na poziomie 1,2-1,6 g na kilogram masy ciała dziennie. Spożycie białka na tym poziomie pomaga nie tylko w zachowaniu masy mięśniowej, ale także wspomaga uczucie sytości, co może ułatwić kontrolowanie apetytu i utrzymanie zredukowanej kalorycznie diety.

Białko na diecie wegetariańskiej – gdzie znajdziemy go najwięcej? 

W różnych artykułach na blogach poświęconych zdrowiu i dietetyce można znaleźć informacje, że tylko białko pochodzenia zwierzęcego jest pełnowartościowe. Wynika to prawdopodobnie z tego, że białko pochodzenia zwierzęcego faktycznie jest łatwiej przyswajalne przez organizm, gdyż jego budowa komórkowa jest bardziej podobna do ludzkiej niż ta białka roślinnego. Nie oznacza to jednak, że na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej jesteśmy w gorszej pozycji niż osoby na diecie tradycyjnej. Białka pochodzenia roślinnego, którego źródłem są rośliny strączkowe, nasiona, orzechy lub tofu nie zawierają w sobie tłuszczów nasyconych, co jest korzystne zdrowotnie.

Ważne jest aby na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej odpowiednio łączyć ze sobą źródła białka, tak aby przynosiło to organizmowi najwięcej korzyści. Jak większość elementów wpływających na organizm człowieka, ilość oraz najlepsze źródła białka są sprawą mocno indywidualną, dlatego warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem.

{{cta_1}}

Praktyczne wskazówki dotyczące wprowadzenia białka do diety

1. Wybór źródeł białka: Zaleca się korzystanie z różnorodnych źródeł białka, zarówno zwierzęcych (np. chude mięso, ryby, jaja, nabiał), jak i roślinnych (np. rośliny strączkowe, tofu, orzechy).

2. Rozkład białka w ciągu dnia: Ważne jest, aby białko było równomiernie rozłożone na poszczególne posiłki. To pomaga w lepszym wykorzystaniu białka przez organizm oraz wspiera stabilny poziom energii.

3. Suplementacja: W niektórych przypadkach, zwłaszcza przy bardzo niskokalorycznych dietach, może być konieczne uzupełnienie diety o dodatkowe preparaty białkowe. Również u osób stosujących diety wegetariańskie i wegańskie należy przyjrzeć się źródłom białka i odpowiednio je dywersyfikować. Najlepiej robić to  pod nadzorem dietetyka lub lekarza, ponieważ suplementacja białka wskazana jest tylko, gdy stwierdzi się jego niedobór w diecie. W przypadku diet “zachodnich”, jest to sytuacja raczej rzadka. 

Czym grozi niedobór białka? 

Niedobory białka mogą prowadzić do licznych problemów zdrowotnych, uniemożliwiających prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Białko jest niezbędne do odnowy i odbudowy tkanek, wspomagania procesów odpornościowych oraz gojenia się ran. Brak odpowiedniego spożycia białka wpływa również na ośrodkowy układ nerwowy, hamując procesy myślowe zachodzące w mózgu. 

Niedostateczna podaż białka w skrajnych przypadkach, może skutkować niedożywieniem typu kwashiorkor, charakteryzującym się zahamowaniem wzrostu i rozwoju organizmu, hipoalbuminemią oraz obrzękami, zwłaszcza w okolicach brzucha. Niedobór białka zakłóca wiele reakcji biochemicznych, syntezę enzymów oraz może prowadzić do zmian funkcji i struktury narządów wewnętrznych. Dostarczanie białka na odpowiednim poziomie jest niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów.

Czy nadmiar białka może być groźny?

Choć białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym, nadmierna jego ilość w diecie również może być niewskazana, ponieważ może obciążać organizm. Azot, który powstaje z białek pokarmowych i nie jest wykorzystany przez organizm, musi zostać wydalony. W procesie tym, w wątrobie powstaje amoniak, który jest zamieniany w mocznik i wydalany przez nerki. Nadmiar azotu, wynikający z nadmiernej podaży białka, może obciążać zarówno wątrobę, jak i nerki, co w dłuższej perspektywie może prowadzić do ich dysfunkcji. 

Z tego powodu, nawet przy dążeniu do zwiększenia spożycia białka, ważne jest zachowanie umiaru i konsultacja z lekarzem lub dietetykiem, aby dostosować ilość białka do indywidualnych potrzeb organizmu.

Podsumowanie

Białko może odegrać kluczową rolę w diecie osób z otyłością, szczególnie podczas procesu odchudzania. Jednak bez odpowiednio zbilansowanej diety, gdzie wszystkie elementy są dopasowane do indywidualnych potrzeb pacjenta, nie sprawi, że będziemy mogli łatwiej schudnąć. Białko pomaga w zachowaniu masy mięśniowej, co jest istotne dla utrzymania podstawowej przemiany materii i zapobiegania efektowi jo-jo. Badania naukowe wskazują, że odpowiednie spożycie białka może przyczynić się do lepszych wyników w walce z otyłością, choć wymaga to indywidualnego podejścia i konsultacji z profesjonalistami.

{{cta_2}}

dr Zuzanna Przekop
dietetyk

Dietetyczka, badaczka R&D, ekspertka w projektach Narodowego Programu Zdrowia, organizatorka konferencji “Żywienie bez granic”

Dowiedź się o mnie więcej
Kategorie:
Porady
Udostęonij post:
https://klinikaholi.pl/blogpost/bialko-w-diecie---co-nam-daje
28
.
01
.
2025
February 4, 2025

Body positive a otyłość

Body Positive to jeden z najbardziej dyskutowanych ruchów społecznych ostatnich lat, szczególnie w kontekście zdrowia i sprawności fizycznej. Podczas gdy jego zwolennicy podkreślają wartość samoakceptacji i walki z krzywdzącymi stereotypami dotyczącymi wyglądu, przeciwnicy ostrzegają przed ryzykiem normalizacji otyłości. Ta niejednoznaczność skłania do głębszej analizy zjawiska i jego wpływu na nasze podejście do zdrowia. Czy faktycznie leczenie choroby otyłościowej nie idzie w parze z ciałopozytywnością? Czym jest Ruch body positive? Body Positive to nic innego jak lubienie swojego ciała, w Polsce w ostatnich latach popularne stało się stwierdzenie “ciałopozytywności”. Ideą nurtu body positive jest akceptowanie swojego ciała takim jakie jest, bez względu na wszelkie niedoskonałości, znamiona czy dodatkowe kilogramy. Pierwsze wzmianki na temat ruchu body positive pojawiły się w późnych latach 60. To właśnie w 1969 roku powstała działająca do dziś organizacja, dbająca o edukację społeczeństwa w temacie choroby otyłościowej. National Association to Advance Fat Acceptance zwraca również uwagę na dyskryminację ludzi ze względu na ich masę ciała. Chociaż początkowo ruch body positive koncentrował się głównie na walce z uprzedzeniami wobec osób z nadwagą i otyłością, jednak z czasem ewoluował w kierunku szerszego przesłania akceptacji różnorodności ciał. Obecnie ruch ten promuje pozytywny stosunek do własnego ciała niezależnie od jego rozmiaru, kształtu, koloru czy sprawności. W mediach społecznościowych można znaleźć miliony zdjęć z hasztagiem #BodyPositive, które zachęcają do akceptowania swoich niedoskonałości, w tym rozstępów, piegów, blizn, cellulitu czy nieidealnych sylwetek.

dr Zuzanna Przekop
dietetyk
Czytaj
17
.
01
.
2025
February 4, 2025

Jak wyznaczać cele w odchudzaniu?

Proces leczenia otyłości to dla wielu osób jedna z najtrudniejszych zmian w życiu, wymagająca nie tylko silnej motywacji, ale przede wszystkim właściwego podejścia i odpowiedniego planowania. To właśnie dzięki odpowiedniemu planowaniu dążenie do wymarzonego celu, może okazać się znacznie prostsze niż myślisz. Ważne jest, aby umiejętnie wyznaczyć odpowiednie kroki, które będą zarówno podnosiły poprzeczkę, jak i były realistyczne do wykonania. Warto pamiętać, że leczenie otyłości to nie sprint, a raczej maraton małych kroków. To proces wymagający cierpliwości i systematyczności. Cel główny i cele pośrednie w procesie odchudzania Rozpoczynając swoją podróż w kierunku zdrowszego stylu życia, często skupiamy się wyłącznie na l wadze, którą chcemy osiągnąć. Jednak skuteczne odchudzanie wymaga szerszej perspektywy. Cel główny powinien być jasno określony, ale równie istotne jest wyznaczenie celów pośrednich, które pomogą nam utrzymać motywację i monitorować postępy. Wyobraźmy sobie cel główny jako szczyt góry, na który chcemy się wspiąć. Samo patrzenie na wierzchołek może być przytłaczające, dlatego warto wyznaczyć punkty postojowe na trasie. Te właśnie punkty to nasze cele pośrednie. Mogą one dotyczyć nie tylko wagi, ale także innych aspektów zdrowego stylu życia: zwiększenia dziennej liczby kroków, wprowadzenia regularnych posiłków czy ograniczenia słodyczy w codziennej diecie.

Ludmiła Podgórska
dietetyk
Czytaj

Czemu możesz nam zaufać?

Leczenie poprzedzone diagnozą i badaniami

Zespół czołowych polskich ekspertów

Zarejestrowany podmiot leczniczy posiadający polisę OC

Gwarancja Holi
10% mniej na wadze lub zwrot pieniędzy*

Zadbajmy razem o Twoje zdrowie

W Holi wiemy, że otyłość to złożona choroba, którą bardzo ciężko wyleczyć samodzielnie. Daj sobie pomóc i zagwarantuj wsparcie dedykowanego zespołu specjalistów!

Zacznij teraz